PIGERNE FRA SPROGØ (2014)

Bygningerne står der endnu: Fire velholdte gulpudsede længer midt i Storebælt under et knejsende fyrtårn på Sprogø.

I dag et lille stykke idyllisk geografi midtvejs på Storebæltsbroen. Engang et naturligt fængsel midt i Storebælt, hvor flere hundrede kvinder fra 1923 til 1961 blev isoleret og placeret på ubestemt tid – kvinder under åndssvageforsorgen, som blev anset for at være seksuelt og moralsk fordærvede og dermed til fare for samfundet.

Ruds Vedby Borgspil havde i 2014 den store fornøjelse at invitere publikum til en varm og hjertegribende musikforestilling om “Sprogø-pigerne” og dette mørke kapitel i danmarkshistorien.

Igennem et overflødighedshorn af iørefaldende musik, flotte kostumer og spektakulær scenografi, fortalte vi den gribende historie om pigen Iris, som måtte lide den grumme skæbne at blive fejlanbragt på Sprogøs kvindeanstalt. Pigen blev anset for at være syg i sindet af sine omgivelser, men publikum erfarede hurtigt, at det nok mere var datidens kvindesyn og normer, der var syge.

Musikforestillingen “Pigerne fra Sprogø” blev skrevet af forfatteren Chris Skytte og byggede på sandfærdige fortællinger fra Sprogø! Ann Falden var hovedkomponist og Louise Schouw stod for iscenesættelsen.

Det blev til endnu en uforglemmelig aften i Vedbygaards gamle have.

Pigerne fra Sprogø plakat